Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

Bölcsődei beszoktatás kíméletesen

2018. július 12. - Baby Bocsok

A bölcsődei beszoktatás minden szülő életében sarkalatos pont, hiszen a többség síró, jajveszékelő kicsiket vizionál, pedig ez egyáltalán nincs így, nem is szabad, hogy így legyen! Bölcsődénkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a beszoktatás egy jól megtervezett, stabil alapokon nyugvó, törésmentes időszak legyen a picik életében. Azt valljuk, hogy ha az alapokat megfelelően fektetjük le, akkor arra lehet megfelelően építkezni és ez mindhárom résztvevő fél – szülő-gyerek-pedagógus – közös érdeke!

Fontosnak gondoljuk, hogy a beszoktatás alatt – lehetőség szerint - ugyanaz a személy kísérje végig a gyereket, ez a szülő lehet akár az Édesapa is, vagy valamelyik Nagyszülő, ha olyan viszonyban van a gyermekkel! A folyamatot a leghatékonyabban az tudja segíteni, ha a szülők elfogadják a szakember tanácsait és együttműködnek a pedagógussal. Ez a fajta összhang a gyerek szemében is a bizalmat építi. A Baby Bocsokban a beszoktatás 2 hétig tart, rövidebb idő egy ilyen kicsi gyermek esetében még nem elegendő a bizalom felépítéséhez!

beszoktatas_kimeletesen.jpg

A beszoktatás folyamata

Az első napon otthoni reggelizést követően 9 óra felé érkeznek meg a beszoktatásra váró gyerekek és mindösszesen 1,5 órát töltenek a csoportszobában, a gyerekek körében. Ugyanez ismétlődik a második napon is. A harmadik-negyedik napon már 2 órát tölt a kicsi a többi gyerekkel, megkezdődhet a bevonása a napi rutinba. Csatlakozhat az udvari játék során, bekapcsolódhat a foglalkozásokba, kiveheti a részét a tisztálkodási rituálékból, szülői kíséret mellett,  ha a kicsinek igénye, érdeklődése mutatkozik rá. Ennek az első néhány napnak az a lényege, hogy a gondozási teendők fokozatosan átkerüljenek a szülő kezéből a gondozónő kezébe. 

A „protokoll” szerint egy klasszikus pénteki napon már először reggelizik és ebédel a kisgyerek a bölcsődében, és körülbelül 3 órát tölt a csoportban. Az 5. napra általában elég fáradtak is a kicsik, így a hétvégét követő pihenés után, hétfőn ugyanez a program ismétlődik, szintén bölcsődei reggelizéssel. Fontos, hogy a második-harmadik napon már rövidebb időkre a szülő is magára hagyja a kicsit a gondozónénivel, ezt az időtartamot fokozatosan növelik a beszoktatás alatt. Kezdetben 5-10 perc, majd a hét végére már akár néhány órára is elmehet a szülő. Ezeket az időtartamokat minden esetben a gondozó javasolja, sokéves tapasztalatuk alapján már  meg tudják becsülni, hogy mennyi idő lesz elegendő – se nem sok, se nem kevés – a kicsinek, hogy ezeket az elválási fázisokat könnyen kezeljék.

 A második héten némiképp felgyorsulnak a folyamatok: a gondozónő aktívabban bekapcsolódik a gondozási folyamatokba, és már a közös ebédelés is a napirendbe illeszkedik. A 6-8. napon pedig már az ottalvás is kilátásba kerül. A beszoktatás alatt az alvás jelenti a legnagyobb nehézséget, ezért a szülő még a második hét végéig is tartózkodjon a bölcsőde környékén az elaltatás ideje alatt, illetve az ébredés időpontjában, ha azt a gondozónő kéri.

Fontos, minden törekvésében támogassuk és bátorítsuk a gyerekeket, de a legfontosabb, hogy semmit sem szabad erőltetni.

Praktikus tanácsok

 Nem árt felpakolni váltás ruhával, a bölcsődében még bőven előfordulnak balesetek, így azt jó, ha tartunk a szekrénykében. Váltócipő mindenhol elvárás és kényelmesebb is a gyereknek. Ne maradjon otthon a vígasz állatka, a cumi, a rongyi. Nálunk a pelenka is biztosított, de sok bölcsiben sajnos nem képezi a szolgáltatás részét. Idény jellegű ruhákkal is érdemes felpakolnunk magunkat: esőkabát, gumicsizma, kesztyű, sapka, naptej, nyári kalap! Ezek lesznek a legszükségesebbek!

A gyermeket pedig sok beszélgetéssel, örömteli várakozással tudjuk felkészíteni, valamint az is segít, ha minél nagyobb önállósságra szoktatjuk őt már otthon. Sokat tud segíteni, ha tud egyedül öltözni, enni – vagy legalábbis próbálkozik vele – és nem csak anyával, otthon aludt eddigi életében.

Gördülékeny beszokást mindenkinek! �

További információ bölcsődénkről: https://www.facebook.com/BabyBocsokBolcsi/

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr9714108815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása