Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

A kirándulások és közös élmények szerepe a gyerek fejlődésében

2018. április 23. - Baby Bocsok

A bölcsőde, - ahogy ezt már sokszor említettük - sok gyer­mek éle­té­ben az első igazi szocializációs közeg. A társas viselkedés alapjait itt tanulják meg a közös étkezésektől kezdve, a foglalkozásokon át, a közös élmények megszerzéséig. De miért is olyan fontosak a közös élmények? Erre keressük most a választ!

Almaszedéstől a medveparkig

Bölcsődénk programjának szerves része, hogy - időjárástól függően- hónapról hónapra új és izgalmas élményekkel tarkítjuk a kicsik mindennapjait. Jártunk már velük állatkertben, almaszedésen, hamarosan készülünk velük a Veresegyházi Medveotthonba.

Ezeknek a közös kirándulásoknak, élményeknek azért van jelentőségük, mert minden egyes ilyen kirándulás a nevelési témakörünkbe illeszkedik bele, annak feldolgozását segíti elő. Általában a kora őszi szezonban szoktunk almaszedést beiktatni, ilyenkor az őszhöz, az elmúláshoz kötődő dalokat tanulunk, almát festünk, almával kapcsolatos kézműves dolgokat készítünk. Ennek mélyebb értelme, hogy a kisgyerek saját tapasztalatai alapján szerez tudomást az őt körül ölelő világról! Sárga alma, piros alma, zöld alma, egy sor olyan ismeret, amelyet egy 2-3 éves gyerek játszva tanul meg a formáktól kezdve a színeken át, ízlelnek, tapintanak, mindezt játékosan, az életkori sajátosságaikat figyelembe véve.

Szabálytudat

Nagyon fontos, hogy ezekre a helyekre mindig együtt megyünk, ami erősíti a közösséghez tartozás érzését. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen programok előtt mindig felvázoljuk a gyerekeknek a szabályokat, így a szabálytudatuk is erősödik! „Nem nyúlunk be a kerítésen! Nem törjük le a fa ágát!” Egy sor olyan instrukció, amely egy 2-3 éves gyerek számára könnyen értelmezhető, könnyen betartható, a hozzá kapcsolódó magyarázatból pedig rengeteget profitálnak a kisebbek.

Mozgás

Legyen szó akár közös szánkózásról, állatkertről, almaszedésről, vagy egy kiadós sétáról a közeli parkban, mindegyik tevékenység átmozgatja a gyerekeket. A mozgás nem csak fizikai értelemben válik a gyerkőcök hasznára, „nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, a beszéd egyik feltétele.” / Forrás: Meteoklinika/ Ezeket a fejlesztési területeket bölcsődénk kiemelt fontosságúnak tartja!elmeny.jpg

Élménypedagógia

A kirándulásaink tapasztalatait könnyedén építjük be a mindennapokba, nevelőinknek is megvan a kapaszkodó a foglalkozásokon, amelyeket alkalom adtán elő tudnak húzni: „emlékszel, amikor az állatkertben megsimogattuk a kis kecskét”? Hangzik sokszor! A gyerekek az ismereteiket a saját tapasztalataikra fűzik fel, ez egyfajta élménypedagógia, amelyben a tudás aktívvá, életszerűvé válik. Ki ne akarna így „tanulni”?

 Bölcsődénk szeptemberben új csoportokat indít, várjuk gyermekeitek jelentkezését!

Részletek: info@babybocsok.hu és 06-70-546-2428

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr3213856076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása