Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

Mesés mozgás a Baby Bocsokban

2019. január 03. - Baby Bocsok

Rendszeres zenebölcsi foglalkozásunk mellé januártól, Auer Eszter - beszédfejlesztő és mozgásterapeuta - segítségével, mesés mozgásos torna indul bölcsődénkben. Hogy ki ő? Milyen elvek mentén tartja majd foglalkozásait? Miért jó, ha mese és mozgás kombinációját alkalmazzuk? Az alábbi cikkben ő maga meséli el nekünk.

auer_eszti.jpg

Mit tudhatunk Rólad, Eszter?

„2016-ban végeztem magyartanárként és nyelv-és beszédfejlesztő tanárként. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori iskola hallgatója vagyok. Emellett egyéni órák keretein belül beszéd és mozgásfejlesztéssel foglalkozom. Munkám során fontosnak tartom a személyre szabott feladatokat, módszereket. Ennek jegyében 2018-ban elvégeztem egy mozgásfejlesztő továbbképzést, illetve jelenleg is meseterápiás továbbképzésen veszek részt. Ezeket a módszereket ötvözve indul januártól a mesés mozgás csoport a bölcsiben.”

Milyen tematika szerint tartod majd az óráidat?

„A foglalkozásokon játékosan kapcsolódik össze mese és mozgás. Ezzel a kombinációval könnyedén elérhetjük, hogy a résztvevő gyerekek megismerjék önmagukat, felfedezzék az összefüggéseket a világban, képesek legyenek ebben a rendszerben önmagukat elhelyezni, kapcsolódni másokhoz, és megtalálják saját helyüket. Testrészek, oldalirányok, térbeli tájékozódás, csak hogy egy pár dolgot említsek. Mindemellett a mesék minden intelligenciaterületet fejlesztenek. Az alkalmak első részében a testi-kinetikus intelligenciára helyezzük a hangsúlyt, ez a terület a mozgásos képességekkel függ össze. Hogy mit is jelent ez? Olyan meséket és mondókákat válogattam össze a kicsiknek, amelyek segítenek megismerkedni saját testükkel, a fejük búbjától a lábujjukig. A mozgásos feladatokkal kombinálva a testséma kialakulása sikeresebben valósul meg és az sem elhanyagolható, hogy ezek a mozgásformák jótékonyan hatnak a beszédfejlődésre is.”

Amellett, hogy a gyerekek imádják ezt a tornát, milyen egyéb területeken hatásos ez a módszer?

„A nyelvi intelligenciát, a kreativitás, a képzelőerőt minden mese fejleszti, ám itt nagy hangsúlyt kap az egymásutániság, a ritmus. Olyan készségeket sajátíthatnak itt el a gyerekek, amelyek majd nagy szerepet kapnak az olvasás- és az írástanulásban is. A mesehallgatás segít a minél hosszabb figyelem fenntartásában, a hallás utáni szövegértés fejlesztésében és a beszédészlelés és beszédértés javításában. Ebben a programban a meséket kifejezetten a bölcsődés korosztály számára válogattam a világ népmesekincséből, amelyek olyan kérdéseket, témákat bontanak ki, ami az ilyen idős gyermekeket foglalkoztatják. A foglalkozások után lehetőség van az egyéni konzultációra, az otthon is gyakorolható feladatok ismertetésére.”

Kinek ajánlod elsősorban?

„Alapvetően bárkinek, hisz mese és torna, ami minden kisgyermeknek hasznos elfoglaltság. Egy olyan kombináció, amely minden kisgyermeknél jolly joker párosítás, de természetesen a fejlesztő szerepét sem hanyagolhatjuk el. Azokat a gyerekeket várom elsősorban, ahol bármilyen beszédértési, beszédfejlődési, mozgásfejlődési, magatartás-, egyensúly-, figyelem-, koncentráció probléma felmerült már. Nekik kifejezetten ajánlom, mert a játékos, mozgásos fejlesztésnél nincs hatékonyabb.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr8714531036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása