Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

Kézműveskedés, a kreativitás motorja

2018. június 01. - Baby Bocsok

A kicsik talán legkedveltebb tevékenysége a bölcsődében – a sok játék mellett - a kézműveskedés. Mindent szívesen kipróbálnak, legyen az festés, színezés, gyurmázás, ragasztás, gyűrés, tépés, hajtogatás, stb. Nem is gondolnánk, de ma már a legalapvetőbb – otthon is fellelhető – apróságokból lehet a legszínesebb, legvarázslatosabb dolgokat létrehozni. S hogy miért olyan vonzó tevékenység ez számukra? Kiderül cikkünkből, Harmath Henriett, bölcsődevezetőt kérdeztük!

kezmuves.jpg

A gyerekek azért szeretik különösen a kézműves foglalkozásokat, mert mindig valami érdekes dolgot készítünk, rendszerint érdekes, nem mindennapi technikával. Festeni eleve nagyon szeretnek, élénk, figyelemfelkeltő színekkel találkoznak, ráadásul egyből eredménye van annak, amit csinálnak! Legyen az ecset, parafa dugó, vagy egy ujjacska, elég csak belemártani a festékbe, és már is kész a produktum, amit ráadásul ő maga alkotott. Ez rendkívüli büszkeséggel szokta eltölteni őket, ami nagyban hozzájárul az önbizalmuk egészséges fejlődéséhez!

Az alkotási vágyat a gyurmázással is könnyedén ki lehet elégíteni! Alma, csigabiga, kukac, labda, egy sor, számukra könnyedén értelmezhető dolog, amit ő maga hozott létre. Melyik 2-3 éves gyermek ne lenne ettől boldog? Az alkotás során fejlődik a finommotorikus képességük, a szem-kéz koordináció, az esztétikai érzékük, a tevékenység pedig hosszabb ideig is leköti őket, ami akaratlanul is a figyelmüket és a koncentrációs képességüket serkenti! A legkülönfélébb eszközökkel dolgozunk! A tenyér és talplenyomat nagy kedvenc, hiszen az csikizi őket és össze tudják „piszkolni” a kezüket legálisan! Újrahasznosításnak sem utolsó eszközök is rendelkezésre állnak, legyen szó akár a wc-papír gurigáról, papír tálcáról!

Hatalmas alkotókedvvel rendelkeznek, az alkotások, amik kezeik közül kikerülnek, szépek, színesek. Az ilyen alkalmak nekünk is sok lehetőséget biztosítanak arra, hogy szélesebb körben vonjunk be ismeretanyagot is! Természetesen átvesszük a színeket, de készülünk a jeles alkalmakra is, beszélgetünk azokról! Festettünk már zászlót március 15-e alkalmából. Anyák napjára is mindig készítünk valami apróságot, általában virágot! De nem maradhat ki a Mikulás és a Karácsony sem. Ha valahol kirándulunk, akkor általában annak emlékére is mindig készül valami, almaszüret után például almákat festegettünk, a Medveparkban tett túránk után mackókat készítettünk papírtányérból! Ezeket az alkalmakat különösen szeretik, hiszen a saját emlékeikből merítkeznek!

Rengeteget fejlődtek a kicsik év eleje óta, egyre szebben festenek, egyre ügyesebben használják az eszközöket is, ami az óvodában is fontos szempont lesz. Érdeklődésük pedig határtalan. Mindent azonnal ki akarnak próbálni! Ebben az előmenetelükben pedig nagyon fontos, hogy támogatásra és bíztatásra leljenek, hiszen ettől fejlődik az önbecsülésük!

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr6913995060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása