Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

Az önállósodás jelentősége a bölcsődében

2018. február 16. - Baby Bocsok

A bölcsődei beszoktatást követő – esetenként könnyekkel és szomorúsággal teli – időszak után elérkezik a boldog fellélegzés időszaka a szülők életében. Túl az első betegségeken, mikor már a kicsi képes egy huzamban akár 2-3 hónapot is eltölteni a bölcsiben az önállósodás apró, nagyon biztató jeleit vehetjük észre csemetéinken.onallosodas.jpg

Fogmosás, evés, alvás, öltözködés, egy sor olyan tevékenység, amely bizony egy 1-3 éves gyereknek még nem képezi a napi rutin részét, azonban a bölcsődei csoportba bekerülve, napról napra, lépésről lépésre vesznek át – rendszerint egymástól – olyan mozdulatokat, amelyeket mi szülők eddig még nem tapasztaltunk. Ügyesen felkotorja az ételt a villára, aprócska kezeiben megtartja a poharat, egyedül húzza fel a cipőjét, sapkáját, vagy a legszélsőségesebb esetben akár a pelenkát is elhagyja egyik napról a másikra! Kinek ne lenne ideális ez a helyzet? De más megközelítésben: miért is olyan nagy szó az önállósodás? Miért is olyan nagy szó ez?

Egy ilyen kicsi gyermekben, ahhoz, hogy az önállósodás folyamata elinduljon, testben is és lélekben is, komoly fejlődési folyamaton kell végigmenni. Mindenek előtt biztonságban kell, hogy érezze magát, amihez nagyfokú elfogadás, szeretet és ösztönzés szükséges, elsősorban gondozóitól, másodsorban a társaitól, kis barátaitól. Elegendő időre van szüksége a megfigyelésekhez, majd a próbálkozásokhoz, hiszen ezek fokozzák aktivitását. Fontos hogy pozitív megerősítést és visszajelzést kapjon. Ha a gyerekben kialakult a bizalom, az arra sarkallja, hogy kipróbáljon új dolgokat, ha magabiztosnak, kompetensnek érzi magát, az elősegíti az önállósodási törekvéseit.

A Baby Bocsokban a nevelés alapja a pozitív megnyilvánulások támogatása, megerősítése, elismerése. Fontosnak tartjuk, hogy támogassuk, ösztönözzük a gyerekeket. Ha valami új dolog iránt tapasztaljuk a nyitottságát, akkor abban támogassuk, pozitív lökést adjunk, ha megtorpanást érzünk.  A gyermek számára a saját magáról alkotott kép, - az én tudat fejlődésén belül-, elsősorban a környezetből felé irányuló megnyilvánulásokból, impulzusukból alakul ki. Ezért tartjuk nagyon fontosnak a pozitív megerősítést, azt, hogy a megnyilvánulások, amelyek a gyereket érik nap, mint nap pozitív, én erősítő impulzusok legyenek. A dicséretnek és elismerésnek, kiemelt fontosságú szerepe van nemcsak otthon, de a közösségben is.

Érdemes ezekre otthon is odafigyelni és segítségére lenni ebben a - számára nagyon bonyolult - tanulási folyamatban. Ha otthoni közegben is támogatásra talál az csak tovább erősíti az önbizalmát és az addig még csak szárnypróbálgatásnak tűnő tevékenységek hipp hopp a napi rutin részévé válnak!

 

További információ bölcsődénkről: www.babybocsok.hu

Látogassatok el Facebook oldalunkra is: https://www.facebook.com/BabyBocsokBolcsi/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr7513666122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása