Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

A bölcsőde, mint szocializációs közeg!

2018. február 28. - Baby Bocsok

Hamarosan esedékessé válik a szeptemberi bölcsődei beiratkozás és nekünk szülőknek bizony intézményt kell választanunk! Korábban már írtunk nektek egy cikket azokról a legfontosabb tudnivalókról, hogy milyen előnyöket is jelent a gyermek és a család számára a bölcsi szerető közege, de nem mehetünk az egyik legfontosabb szerepe mellett sem, amely a szocializációs nevelés.

A bölcsődei szocializáció kedvező hatással van a gyermekek értelmi és érzelmi fejlődésére, jótékonyan hat a kommunikációs és szociális képességek fejlődésére. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Bölcsődénkben, egy csoportban 2 állandó nevelő és egy dadus van napi szinten a gyerekekkel, így megvalósulhat a valódi kiscsoportos nevelés, ahol egy gondozóra 5-6 gyerek jut. Ennek célja egyértelműen az, hogy a fejlődéshez szükséges személyes légkört biztosítsuk, a maximális odafigyelést és törődést megadjuk nekik. Nem elhanyagolható, hogy mindezt egy derűs, jó hangulatú, vidám, színes épületben tegyük, mert az alapjaiban járul hozzá a pozitív kép kialakulásához, megőrzéséhez, a biztonságérzet elmélyítéséhez. Ne feledjük, hogy a gyermek csak ott érzi jól magát, ahol biztonságot és szeretet kap!img_5151.JPG

Egy pici gyereknek még nagyon fontos, hogy meghallgassák, hogy a kérdéseit feltehesse, és az megválaszolásra kerüljön. Egy 1-2 éves kisgyermeket még minden érdekel, mindent meg akar fogni, szagolni, tapintani, hiszen számára most nyílik ki a világ. A szocializáció szempontjából alapvető fontosságú hogy gondozó nénije ebben támogassa, türelmes elfogadó, nyitott legyen, egészséges kíváncsiságát kielégítse, a világra való rácsodálkozását megmagyarázza.

A gondozó személyisége kihat a gyermek személyiségfejlődésére is, hiszen erre az időszakra esik az éntudat kialakulása és kibontakozása. Nagy hatással van a gyerekre a gondozó néni, mint utánozható minta. Új szavakat, szófordulatokat leshet el tőle, hazaviheti a tőle tanult dalokat, mondókákat. Fontos, hogy a gondozó mindig jó példával álljon elő, bizalmat ébresszen a gyerekben, mert ez adja a gyermek érzelmi fejlődésének alapját, amelyre majd a későbbiekben építkezhetünk.

A bölcsődés kisgyermek a nyelvelsajátítás érzékeny időszakában van. Hegyezi a fülét, ismétel, utánoz, ezért is lényeges, hogy a gondozó milyen mintát nyújt neki. Nemcsak a tiszta, érthető beszéd, hanem a helyes nyelvhasználat is ide tartozik, nem mindegy milyen a gondozó nyelvhelyessége, nyelvi igényessége.

A bölcsődei nevelés fő feladata a Baby Bocsokban az alapvető szokások kialakulásának az elősegítése! Semmit sem erőltetünk, ha látjuk a kezdeti lelkesedést, akkor abban a törekvésében mindenképpen támogatjuk a gyerekeket, legyen az evés, öltözködés, tisztálkodás. Ez sokszor megkönnyíti a szülők feladatát is a helyes szokások kialakításában, legyen az a szobatisztaság vagy akár az otthoni evőeszköz használat.udvar.png

Nem elhanyagolható tényező a gyermek mindennapi környezete! A tiszta, rendezett csoportszoba, a mozgásigényt kielégítő biztonságos és rendezett udvar! Különösen fontos, hogy intézményi keretek között kapják meg az egészséges fejlődésükhöz szükséges feltételeket: az életkornak megfelelő játékokat, fejlesztő játékokat, mesekönyveket, egészséges ételeket, rendszeres orvosi ellenőrzést. Ekkor tanulják meg, hogy hogyan óvják a rendet, a tisztaságot, a személyes higiénia fontosságágát. A Baby Bocsok nevelői abban hisznek, hogy a bölcsőde a szocializációs fejlődés első mérföldköve és egyben építőköve, amelyre majd az óvodai nevelés tovább tud építkezni, így ennek megalapozására nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.

Tudj meg többet a Baby Bocsok Bölcsődéről: www.babybocsok.hu +36-70-546-28-24

Beiratkozásunk a szeptemberben induló csoportjainkba elindult! Részletek, Harmath Henriettnél a fenti elérhetőségeken. :) Várunk Titeket szeretettel bölcsi nézőbe! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr5213706550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása