Bepillantás egy bölcsőde életébe

Baby Bocsok Bölcsőde

Beteg gyermek a bölcsiben - 1. rész

Beengedjünk, vagy otthon tartsuk?

2017. október 27. - Baby Bocsok

Bennünk szülőkben sokszor joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mit keres beteg gyermek a bölcsiben? Egyáltalán honnan kerül oda az a sok vírus, ami nekünk - kezdő, beszoktatós szülőnek - akár 3-4 hetente komoly fejtörést okoz, hogy most akkor menjünk bölcsibe, vagy inkább maradjunk otthon?

Néha már a bejáratnál halljuk a kis pajtások köhögését, tüsszögését, s ilyenkor hajlamosak vagyunk rögtön ítéletet mondani: ha a többi szülő jobban figyelne, és nem hozná betegen közösségbe a kicsit, akkor bizony az enyémnek sem lenne semmi baja! A képlet azonban nem ilyen egyszerű. Lássuk miért!

1. Hol lehet meghúzni a "betegség" szó határát? Egy kis orrfolyás még nem betegség, állítja sok orvos és már adja is az igazolást! Mindennapos eset az orvosi rendelőben, viszont simán elképzelhető, hogy a reggeli kis orrfolyásból délutánra komoly köhögés, ne adj isten láz is lesz. Ezek pedig jó eséllyel fertőző betegségek, amit viszont nem lehet előre jósolni. A gondozónőknek nincs sok eszköz a kezében, csak láz vagy egyes fertőző betegségek látványos jelei esetén kötelezheti a szülőt arra, hogy vigye haza a kicsit. Egyéb más esetekben csak javasolhat, amit nekünk szülőknek mindenképp érdemes megfontolnunk és a javaslata szerint cselekednünk, hiszen neki tényleg minden gyermek szempontjából kell néznie a gyermekünk állapotát. A következő héten lehet, hogy a saját gyermekünk védelmében javasolja ugyanezt egy másik szülőnek. Bízzunk a gondozóink sokéves tapasztalatában!

beteg_gyerek.jpg

2. Meddig tűr a munkáltató? Manapság az európai trendekhez hasonlatosan, egyre több nő tér vissza a munkaerő-piacra, vagy azért mert muszáj, vagy azért mert fontosnak érzi, hogy az anyaság mellett más területen is bizonyítson, kiteljesedjen. Egyik oldallal sincs semmi gond! Bármi is legyen a motiváció, azt sajnos tudnunk kell, hogy egyik munkáltató sem tűr a végtelenségig. A legemberibb vezetőnél is betelne a pohár, ha minden kisgyermekes kolléga otthon maradna a csemetéjével egy kis orrfolyásnál, és sajnos olyat állítana hadrendbe, akinek nincs gyereke és nem hiányzik állandóan. Tehát, ha a munkánkat nem szeretnénk elveszíteni, akkor sajnos mérlegelünk minden egyes nátha során. Ez pedig valljuk be, nagyon kemény feladat. Az ilyen esetekben azt szoktuk javasolni, hogy a munkába való visszatérést megelőzően már 2-3 hónappal kezdődjön meg a kisgyermek beszoktatása, hogy ha támad a betegség, azt még nyugodtan tudjuk otthon kezelni, anyai felügyelet mellett. 

3. És végül a beszoktatásnak sem tesznek jót a betegségek. Amikor a 2. beszokós hét végén széles mosollyal az arcunkon hagyjuk el a bölcsit, mert "végrenemüvöltvekellettleszednirólamacsöppséget" hangulatban távozunk, akkor egy betegség kialakulásával igencsak megbicsaklik az a szépen felépített folyamat, amit a társak és a gondozók elfogadása jelentett. Szokták ilyenkor negatívan hangoztatni az anyukák, hogy "kezdhetjük az egészet megint az elején". Nyilván lesz egy kis visszaesés ha 1-2 hetet a gyerkőc otthon tölt, de ne csüggedjünk, a bölcsibe visszatérve fel fogja venni a ritmust megint, az immunrendszere pedig néhány hónap alatt megszokja a terhelést! 

Összefoglalva tehát azt javasoljuk a szülőknek sok-sok éves tapasztalatunkkal, hogy egyrészt nem kell megijedni, ha beteg lesz a gyermek, hiszen olyan flórával, baktériumi környezettel találkozik, mellyel eddig még nem találkozott a kis szervezete, tehát ezekkel szemben még nincs meg a védettsége. Még ha gondot is okoz, ekkor erősödik az immunrendszere. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell a betegséget kezelni és hogy a következő évben egyáltalán nem lesz beteg, de a tendencia jó. Tapasztalatunk szerint egyetlen üdítő kivétel létezik, mégpedig a "kisebb tesó". Na, ő az, aki már a pólyában verhetetlen immunrendszert fejleszt magának, és vele sétagalopp lesz a beszoktatás, de ennek a témának majd egy külön bejegyzést szentelünk! A jövő héten a zene kerül majd a középpontba, zenebölcsis foglalkozásunkról írunk majd Nektek! Tartsatok akkor is velünk!

Dunakeszin és vonzáskörzetében élsz? Bölcsit keresel gyermekednek?

www.babybocsok.hu

https://www.facebook.com/BabyBocsokBolcsi/

Még nem döntöttél bölcsi ügyben? Olvasd el korábbi bejegyzésünket is: 

http://babybocsokbolcsode.blog.hu/2017/10/24/5_erv_a_bolcsi_mellett

Vagy kövesd Youtube csatornánkat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babybocsokbolcsode.blog.hu/api/trackback/id/tr913106316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása